2011. szeptember 9., péntek

Ha gondolod, próbáld ki!

Kedves Kollégám!
Hogyan is szeretnél jól motiválni, ha te motiválatlan vagy... és nem tudod félre tenni, hogy kevés a fizetésed, nem tudod elfelejteni, hogy nem sokra tartanak, néha megaláznak és mindenki úgy gondolja, hogy a mi szakmánkat nem kell tanulni, az csak úgy jön, csak úgy van.
Kérlek, amikor bemész a gyerekek közé ezt mind felejtsd el, csak azt helyezd a szíved közepébe, hogy az a gyerek, aki veled szemben ül erről végképp nem tehet és ő most gyerek, nem majd. Csak ez lebegjen a szemed előtt! Adok néhány jó tanácsot, amivel feldobhatod a hangulatot és az órád, hátha a kihunyóban lévő parázs újra lángra lobbanhat! 
Itt van! Ha kell vidd!
1. Kipróbáltad-e már, hogy minden órán két-három gyerek nevét felírod egy karton formára, legyen az szív és gyurmaragasztóval felragasztod a táblára úgy, hogy a gyerekek ne lássák kik szerepelnek rajta. Majd ezt mondom: - Azoknak a gyerekeknek értékelem az óra végén ma a munkáját, akiknek a neve a szíven szerepel! 
Miért jó? 
-Nem tudják kit írtam fel, így mindenki hajt!
-A szív pedig mégiscsak egy szimbolika...
Változtasd a formát és színt (évszak szerint, ünnepkör szerint stb.)!
A módszer kiváló úgy is, ha behajtható oldalfülű táblád van, a fül hátuljára írd a nevet, nyisd ki és az óra végén mutasd meg kit írtál oda! 
2. Az osztályterem előtt sorakozzatok fel és gyorsan ossz ki félbe vágott mondatokat! Álljanak párba úgy, hogy értelmes legyen a mondat! Azon az órán vendégpadtársa lesz! (Van rizikója, mert nem biztos, hogy örülsz, hogy a dupla dinamitok egymás mellé kerülnek. De vállald be, mert néha egy kis színt viszel az életükbe!)
3. Tükörjáték
Ha elkezded az órát és duruzsolnak, csinálj egy egyszerű mozdulatot! Ők a tükrök, utánozzák. Bal és jobb kezeddel bökögess a mennyezet felé! Ne izgulj! Még duruzsolni fognak! Utána a bal vagy jobb lábadat lendítsd ki oldalra, persze az égbe bökögetés marad! Hidd el csöndesedni fognak, mert egyre bonyolultabb mozgássorra kell koncentrálniuk. Amikor teljes csönd van, dicsérd meg őket és üljetek le! 
Kezdhetitek a munkát! 
4. Csendesedjetek el az óra elején! Csukjátok be a szemeteket! Figyeljétek meg a háttérzajokat! Persze Ti figyeljetek a legjobban, mert mindent megfigyelnek... Az enyémek nemhogy azt mondják, hogy elment egy autó, hanem megmondják a típusát is...  (egy hátrányát elárulom, a szemközti házból egyszer egy szitkozódás hallatszott be!) A madarak csiripelésétől, a sóhajtásig, a kutya ugatásától, a járművek zajáig, a szél zúgásától, az ajtó csapódásáig mindent megjegyeznek. Nagyon jól összeszedi őket, ráhangol benneteket a közös munkára.
5. Van-e időérzéked?
Álljatok fel és azt mondod, hogy két perc múlva üljenek le! Figyeljétek meg, hogy milyen soknak érzik majd! Az egy percet nagy gyereknek már ne mondjátok, mert számolnak magukban. Akkor is elcsúsznak, mert egyre gyorsabban számolnak... Szintén ráhangol...

Az óraindítás nagyon fontos!
  • mosolyogj
  • mondd el, milyen jó, hogy velük dolgozhatsz
  • ...hogy alig vártad, hogy találkozzatok
  • és de jó lenne, ha a közös munkátok mindenkinek örömére, hasznára válna!


Az óra végén kérdezd meg, hogy jó volt-e az óra, melyik feladat tetszett a legjobban! Ha kicsöngettek törekedjetek arra, hogy minél több időt töltsenek a friss levegőn, igyanak folyadékot, ülve egyenek (étkezéskor bármelyik barátjukhoz leülhessenek). Ha duruzsolva, kulturáltan megy az evés, rakjatok be szép zenét, maradjatok közöttük és varázsoljatok nyugalom szigetet! Az én tapasztalatom, hogy megéri!
E. 

Mária Magdolna Nap címszavakban
Közös imádsággal és Csaba bácsi áldásával indultunk kovácsszénájai zarándoklatunknak. Megbeszéltük, hogy jól kell ismernünk egymást, bíznunk kell a velünk zarándoklóban, hogy kölcsönösen egymás támaszai lehessünk. 
Volt zarándok igazolványunk! 
(Bocsánat, kicsit homályos lett!)
Hosszú utunk során talentumokat lehetett gyűjteni segítőkészségért, jó cselekedért. Mindig csak az jelezhette ezt a kollégáknak, akivel a jót tették, aki a segítőkészséget tapasztalta. 
Szalonnát sütöttünk!

...ettünk...

... játszottunk...

... hegyet másztunk...

... nagyon elfáradtunk!
Gyönyörű nap volt!
E.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötletek! Elteszem a tarsolyomba, hátha dolgozom még iskolában is! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezek mind remek ötletek! Ezt lehet itthon is alkalmazni???? Sokszor kellene őket lekötni. :)

    VálaszTörlés
  3. Én ugyan napköziben dolgozom, de mindig jól jönnek az ilyen remek ötletek!
    Köszönöm, hogy megosztod velünk, van mit tanulni! :)

    VálaszTörlés
  4. Bár én nem vagyok pedagógus, de nagyon tetszenek az itt talált írások, gondolatok, ötletek!!! Gratulálok a bloghoz! :)

    VálaszTörlés